We weten natuurlijke allemaal wel dat het belangrijk is om je huid goed te verzorgen. Maar vooral mensen met een droge huid en andere huidproblemen zijn vaak op zoek naar goede producten voor hun huid, zodat ze er minder last van hebben.
We willen in deze blog aangeven wat je kunt doen tegen een droge huid en vooral tegen de vervelende symptomen.
Droge huid en extreem droge huid
Wanneer je een normale huid hebt, is er eigenlijk niet zo veel aan de hand. Maar als je een (extreem) droge huid hebt, droge handen of droge knieën, droge ellebogen of droge voeten, heb je vaak last van klachten als een schilferige en/of rode huid, kloofjes of jeuk, en die kunnen zeer veel irritatie opleveren. We gaan je in deze blog proberen uit te leggen welke klachten een droge huid kan veroorzaken, hoe je een droge huid kunt herkennen en wat je er eventueel zelf aan kunt doen om de klachten te verminderen of te voorkomen.
Veel mensen hebben last van een droge huid
Er wordt aangenomen dat een op de drie (!) mensen een droge huid heeft. Sommigen hebben een zeer droge huid of een ander huidprobleem, zoals eczeem of psoriasis. Maar hoe herken je nu eigenlijk een droge huid? Dat is niet erg moeilijk. Wanneer je met je hand over een droge huid wrijft:
– voelt hij ruw aan;
– is hij gevoelig;
– kriebelt en jeukt hij soms erg;
– en zie je schilfers, kloofjes en vaak ook nog rode vlekken.
Bovendien voelt de huid vaak trekkerig aan, vooral wanneer je uit het bad of onder de douche vandaan komt.
Wat je vooral niet moet doen
Wanneer je jeuk hebt, ga je krabben. Het is een automatische reactie, maar het is zo ongeveer het slechtste wat je kunt doen. Niet alleen beschadig je de cellen die het vel bij elkaar houden, maar bacteriën kunnen door deze beschadiging makkelijker het lichaam binnendringen, wat tot ontstekingen en eczeem kan leiden.
Over je huid
Als we de huid verder onder de loep nemen, wordt het proces wat duidelijker. Wanneer de bovenste huidlaag (ook wel de opperhuid genoemd) door een omgevingsverandering (droge lucht/veel zon/vrieskou) of iets soortgelijks te weinig vetten bevat en vasthoudt, houdt het lichaam ook minder vocht vast. Het algehele vochtgehalte raakt hierdoor uit balans. Talg speelt een sleutelrol bij het gezond houden van de huid. Binnen de huidlagen zorgt talg ervoor dat het vel soepel blijft. Door een gebrek aan vetten verdwijnt de talg. Het proces is te vergelijken met een spons. Wanneer je die genoeg water laat absorberen, blijft hij zacht en soepel, maar als de spons geen vocht meer bevat, kun je hem niet meer goed kneden. Laat de spons een tijdje in de zon liggen en hij wordt stug en soms bijzonder hard. En wat niet buigt, kan uiteindelijk barsten.
Wat kun je zelf doen om de conditie van je huid te verbeteren?
– ga niet te lang en heet douchen of badderen;
– sport regelmatig;
– eet gevarieerd;
– drink voldoende water (zo’n 2 liter per dag);
– neem voldoende ontspanning.
De oorzaken van een droge huid
– genetische aanleg;
– te lang en te warm douchen of badderen;
– overgevoeligheid;
– zomerzon;
– vrieskou;
– droge lucht;
– stress en hormonen;
– gebrek aan vitamines;
– onvoldoende vocht;
– ouderdom.
We leggen het iets uitgebreider uit.
Genetische aanleg, zoals aangeboren huidziekten:
Te lang en te warm douchen of badderen:
Soms verstoor je een gezonde huidbarrière zonder dat je het door hebt. Als je te lang in een (te) warm bad ligt of onder een (te) hete douche staat, kun je daaraan een droge huid over houden. Kortom: probeer niet te lang te douchen en laat het water niet warmer worden dan 37 graden Celsius.
Water en zeep reinigen de huid wel maar de huidvetten worden ook letterlijk weggespoeld. En daar bovenop komt dan nog eens de temperatuur. Hoe heter het water, hoe meer je huid uitdroogt. Je huid verliest namelijk zijn barrière en daarmee ook veel water. Enige bescherming is dus ver te zoeken. Je kunt het beste zo kort mogelijk douchen of badderen en de warme kraan niet te ver opendraaien.
Overgevoeligheid:
De huid kan overgevoelig zijn en snel allergische reacties vertonen. Je kunt dan het beste natuurlijke producten gebruiken, die vrijwel altijd zachter zijn dan de reguliere producten die bij de drogist vandaan komen. Dit betekent niet dat er gegarandeerd geen allergische reacties zullen optreden, maar de kans hierop is wel beduidend kleiner. Helaas is er aan een allergie voor een ingrediënt niets te veranderen.
Zomerzon, vrieskou of droge lucht:
Jezelf te lang blootstellen aan een zomerzonnetje, vrieskou of droge lucht veroorzaakt door de centrale verwarming, kan ook resulteren in een droge huid. Zorg ervoor dat je, wanneer je in de zon gaat liggen, een goede zonnebrandcrème gebruikt die de huid bovendien verzorgt. Draag in de winter beschermende kleding, bijvoorbeeld wanten, ter bescherming van je handen en een goede gezichtsbescherming is ook een must.
Gebrek aan vitamines
Door vers en gevarieerd te eten kun je een tekort aan vitamines en mineralen voorkomen. Wat je eet speelt best wel een grote rol bij de gezondheid van de huid. Bepaalde vitaminen (B, C en E) en onverzadigde vetzuren helpen de huid in balans te houden. Deze bouwstenen zijn in de volgende producten rijkelijk aanwezig: bonen, zaden en noten, (vette) vis, eieren, avocado, plantaardige oliën (gewonnen uit zaden en vruchten), vochtrijke groenten en fruit, zoals aardbeien of komkommers, en groenten met een oranje of een gele kleur.
Aangezien niet iedereen de behoefte heeft om radicaal zijn of haar eetpatroon om te gooien, kunnen voedingssupplementen of vitaminepillen een uitkomst bieden. Ook visolie biedt mogelijkheden, hoewel dit niet bepaald een smakelijk alternatief is.
Gebrek aan voldoende vocht:
Drink genoeg water of groene thee gedurende de dag, ongeveer 2 liter. Iedereen weet nu zo langzamerhand wel dat water drinken gewoon heel belangrijk is. Niet alleen voor de inwendige mens, maar ook voor je huid. Simpel én effectief.
Stress, hormonen en ouderdom
Deze factoren zijn een apart hoofdstuk ☹ Daar kun je zelf niet veel aan veranderen. De oudere huid verliest zijn elasticiteit en het vermogen om water vast te houden. De oorzaak ligt in een achteruitgang in de barrièrefunctie van de huid. Dan is het zaak om je huid in een zo goed mogelijke conditie te houden. Gebruik beschermende en verzorgende crèmes en bodybutters die je huid verzorgen, hydrateren en daardoor elastisch houden.
Je kunt dus eigenlijk zelf best veel doen aan je droge huid. En dat is niet heel ingewikkeld. Goed nieuws dus, want last hebben van een droge huid wil niemand.
Een droge huid betekent ook droge lippen
Het deel van het lichaam dat misschien wat extra zorg verdient, zijn de lippen. Omgevingsveranderingen kunnen een schadelijke factor zijn. Wanneer de lippen scheurtjes of barstjes vertonen, is dit eerder merkbaar dan op andere delen van het lichaam, aangezien we de lippen misschien wel het intensiefst gebruiken. Zelfs de meest luie persoon ter wereld gebruikt de mondspieren om te praten en te eten. Een fijne natuurlijke lippenbalsem biedt verlichting! Gebruik geen synthetische lippenbalsems als je hele droge en gebarsten lippen hebt, want die maken het leed alleen maar erger. Regelmatig de lippen bevochtigen met je tong heeft juist een averechts effect. Door veelvuldig te likken kunnen de aanwezige beschadigingen uitrekken en geïnfecteerd raken. Het kan zelfs eczeem tot gevolg hebben.
Ook kleine kinderen of zelfs baby’s kunnen een droge huid krijgen
– gebruik zachte zalfjes en crèmes om de huid weer tot rust te brengen;
– probeer zeepproducten te vermijden, die zijn te agressief voor de jonge huid;
– doe de kleine niet te lang in bad;
– gebruik hydrofiele luiers;
SLS in verzorgingsproducten
Hoewel het merendeel van verzorgingsproducten meestal weinig schadelijke effecten hebben op een droge huid, kunnen bepaalde toegevoegde chemicaliën voor problemen zorgen. Neem bijvoorbeeld SLS. Dit is een goedkoop vulmiddel dat door de fabrikanten in veel verzorgingsproducten wordt verwerkt. Toch is het een van de meest uitdrogende stoffen die je maar kunt bedenken.
Nog meer verstorende elementen
In reguliere verzorgingsproducten zit niet alleen SLS maar nog veel andere synthetische ingrediënten. En zoals aan het begin reeds is vermeld, wanneer je een normale huid hebt is er niet zo heel veel aan de hand, maar o wee als je een huidprobleem hebt…
Siliconen
Fabrikanten schijnen het ook gewenst te vinden om siliconen in hun producten te stoppen. Siliconen zijn afgeleiden van aardolie, die wil je toch niet op je huid smeren! En toch doen miljoenen mensen dit dagelijks. Door siliconen krijg je het gevoel dat je een gladde huid en glad haar hebt, maar ondertussen verzorgen ze niet en beschermen ze ook nergens tegen. Op de lange duur wordt je huid er beslist niet beter van.
Natuurlijke verzorgingsproducten voor je huid
Bij Biostijl hebben wij het ons ten doel gesteld zo veel mogelijk onnodige, chemische additieven uit het assortiment te bannen. Onze producten zijn zo veel mogelijk natuurlijk en waar mogelijk biologisch. Ook zijn veel producten vegan en handgemaakt in kleine hoeveelheden binnen Nederland en Europa.
Bekijk hier alle producten die speciaal geschikt zijn voor de droge huid
Niet alleen de droge huid heeft baat bij natuurlijke producten. Ook de huid met acné en de normale huid hebben veel baat bij natuurlijke verzorgingsproducten, gewoon, omdat natuurlijke verzorgingsproducten proberen je huid te herstellen en weer normaal te laten functioneren! Dat is de essentie van natuurlijke producten. Maar dat niet alleen. Ze zijn niet alleen veel gezonder voor jezelf maar ook voor onze aarde en dat alles bij elkaar maakt dat je veel beter natuurlijke verzorgingsproducten kunt gebruikten met verzorgende ingrediënten, dan producten van grote merken die siliconen en SLS bevatten.
Wil jij ook graag iets meer weten over natuurlijke verzorgingsproducten? Schrijf je in voor de gratis minicursus “weet wat je smeert”